Hoogteprofiel beklimming Baraque Michel Nord

Baraque Michel Nord is de langste beklimming in de Ardennen die niet gemiddeld met meer dan 3 procent klimt. Maakt dat deze beklimming erg geliefd bij wielrenners? Niet echt, want het grootste gedeelte van de beklimming is druk, vals plat, rechtuit en dus ongeïnspireerd omhoog beuken. De variant vanuit Malmedy naar Baraque Michel is veel leuker.

De start van de klim ligt in het dorpje Bètâne. Pak niet de afslag richting Gileppe, maar de afslag aan de andere kant van het parkeerterrein, de Rue de Hestreux. Het plezier en de fenijn zit hem direct bij de start. Dit gedeelte van de beklimming is ook bekend als de Côte de Rendeux. De eerste twee kilometer gaan met gemiddeld 7% omhoog, maar raken soms even de 13% aan. Daarna slingert de weg vals plat langs het meer van Gileppe. Geniet van alle rust, want de komende kilometers ben je hier nog alleen, aangekomen op de provinciale weg sla je rechtaf.

Na een aantal kilometers vals plat rechtdoor buigt de weg in een eindeloos langs bocht naar rechts en stijgen de percentages de komende 3 kilometer naar gemiddeld 5%. Twaalf kilometer na de start begint de weg weer langzaam te dalen. Als de weg naar links buigt kun je nog kilometer doorrijden voordat je bij het hoogste punt van België bent (Signaal van Botrange), maar bij het Café Baraque Michel mag je jezelf feliciteren. Je hebt een kleine 450 hoogt