Hoogteprofiel beklimming Alpe d'Huez

De Alpe wordt ook wel de Nederlandse berg genoemd vanwege het aantal Nederlandse etappe-overwinnaars in de tour de France. Deze klim is beroemd en berucht. De Alpe is al regelmatig de finale geweest in zinderende touretappes. De klim is zwaar, met meer dan tien kilometer stevig klimmen. Maar zoals zo vaak met beruchte klimmen is het ook weer niet ‘zo erg’ als veel wielrenners wielen doen (laten) geloven. Op de Alpe is het goed mogelijk om een lekker ritme te vinden. Maar, kapot gaan dat kan zeker, en niet zo’n klein beetje ook. De Alpe d’Huez is ook de laatste klim van de Marmotte, en veel wielrenners storten helemaal in op deze klim. Kijk niet raar op als je op de dag van de Marmotte wielrenners langs de kant van de weg ziet slapen, overgeven of op een andere manier ziet instorten.

De camping van la Cascade wordt door velen gezien als het begin van de klim. Nog geen vijfhonderd meter na deze populaire camping begint het vuurwerk meteen. De eerste drie kilometer zijn de zwaarste van de hele klim. Met percentages goed over de 10 procent is het meteen werken en zorgen dat je jezelf niet compleet opbrand. Na deze knallende start wordt het rustiger, maar het blijft zeer steil. Hierna volgen nog een paar extra zware stukken. Denk aan het stuk net voor La Garde, bij het binnenrijden van Huez en tussen de bochten drie en twee vlak onder de top.

Van beneden tot boven heb je 21 bochten die afgewerkt moeten worden. Je begint bij bocht 21 en deze tellen af richting de top. Bocht zeven staat bekend als de Nederlandse bocht, hier zul je in tour-ettapes de meeste Nederlanders langs de kant van de weg zien staan. Ooit waren deze  bochten genummerd voor de sneeuwschuivers, tegenwoordig is deze nummering voor de tienduizenden wielrenners die elk jaar de Alpe op fietsen. Op een na zijn alle haarspeldbochten bijna vlak, zodat touringcars in de winter makkelijk kunnen draaien, dit maakt deze beklimming stukken makkelijker. In elke vlakke bocht kun je even ademhalen, of juist het tempo weer iets omhoog gooien.

In Nederland heeft de Alpe d’Huez nog meer aan populariteit gewonnen dankzij Alpe d’HuZes, een evenement om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Hierbij wordt de Alpe maar liefst zes keer beklommen(!).

Een ding is zeker, de Alpe d’Huez is momenteel de bekendste beklimming bij fietsers en niet-fietsers. Op verjaardagen zullen heldenverhalen van deze beklimming het goed doen. Maar je bent niet de enige die deze berg opfietst. In het seizoen rijden tienduizenden wielrenners deze berg omhoog. Het is hier altijd druk met wielrenners. Rustig genieten van de natuur zit er niet in, en dan is de top ook nog eens alles behalve mooi, namelijk een lelijke wintersportplaats. Maar ja, het blijft wel de Alpe, een beklimming die iedere klimmer een keer gedaan moet hebben.

Fietsroutes met de Alpe d'Huez24 accommdaties in de buurt


Ranglijst

#3 van 24 rondom Bourg d'Oisans

#20 van 155 in Franse Alpen

#34 van 346 in Frankrijk

#48 van 935 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Alpe d'Huez? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Di Bello op 05 augustus 2017 om 15:03

In Nederland kun je je eigenlijk niet voorbereiden op de AD6 . Je kunt bergjes pakken in Limburg of 20 x de van Brienenoordbrug nemen maar dan wordt je steeds beloond met een rustpauze waardoor he prima kunt herstellen. Op de berg heb Je geen enkel moment rust! Iedere bocht geeft iets adem voor een teug uit he bidon maar dan moet je weer verder. Heerlijk on te doen. Een goede training is vooral duurtraining. Zes keer de verg op betekent negen uur op je fiets zitten...

Raul op 01 juli 2017 om 23:16

Zit iets raars aan het einde vd route, je hebt de weg niet gevolgd. En onderweg ook boel 'franje', wat ik nog nooit gezien heb. Heel vaak stilgestaan? GPS drift? Wat ik vd klim vind weet ik niet want ik moet 'm nog rijden. En ach, een klim betekent omhoog rijden, het is wat het is. Doe ik graag. Maar liefst in de natuur, in stilte. Dingen die hier maar heel beperkt te vinden zijn. Dus msn blijft het wel bij stationary varianten..

DZM op 22 juni 2017 om 22:30

Een commerciële klim, moet je gedaan hebben. Puur om zn naam en historie hebben we deze op dag 1 bij de ballen gepakt. Mooie gelijkmatig klimmen, op de eerste 3km na, oef die doen zeer. Wel veel te druk.

Grote piemel op 01 mei 2017 om 13:14

Eet veel piemels piemels zijn gezond

Grote piemel op 01 mei 2017 om 09:46

Eet veel piemels piemels zijn gezond

memebigboy op 12 april 2017 om 12:12

me snek snek siss snek electronic me are be am snek yes

Astrid pluijmaekers op 06 april 2017 om 17:18

Prachtige klim

Timo van Zuilekom op 04 april 2017 om 11:51

Vorig jaar heb ik mijn eerste meters op een racefiets gereden en gelijk de alp d'huez op vrijwel ongetraind, de klim is dan wel vrij zwaar. het dorpje bovenaan is eigenlijk best wel lelijk, maar toen ik boven was heb ik daar niet opgelet.

Frans Van De Wiel op 15 februari 2017 om 15:45

In feite een vrij gemakkelijke beklimming doordat de 21 haarspeld bochten vrij vlak liggen, dit geeft telkens de tijd om wat te drinken en te recupereren.

Arnoud op 05 september 2016 om 23:04

Blijft een heerlijke klim om op te knallen: kort, redelijk stabiel stijgingspercentage. Even de eerste paar km door en dan heb je he zwaarste gehad. Nooit saai door de bochten. Maar toch, onder het uur lijkt too much: vandaag 1.02.21 neergezet, maar toen was het ook helemaal klaar..:-)

raymond op 31 augustus 2016 om 13:13

Leuke klim, niet mooi maar wel 21 bochten waarop je flink kapot kunt gaan. Je moet wel doorrijden tot de echte top en niet stoppen bij chrono streep. En rijd je nog verder omhoog....dan wordt het mooier, groen en bovenal rustiger.

Gerwin op 08 augustus 2016 om 17:18

Na Alpe d'Huez absoluut snel doorfietsen naar Lac Besson of naar de Col de Sarenne..adembenemend mooi daar!

Oscar op 05 juli 2016 om 16:16

Spontane actie om afgelopen zaterdag na de Col d'Ornon deze legendarische berg te beklimmen. Niet bijzonder mooi, maar voor een beginnende bergklimmer een stevige kluif. Ben goed omhoog gekomen, maar heb bijzonder veel respect voor renners die er 6 X achter elkaar op zijn gegaan bij Alpe d'Huzes. Respect!

Tischo op 11 maart 2016 om 15:04

In juni 2013 heb ik de Alp d'Huez 6 x keer beklommen in het kader van Alpe d’HuZes (KWF), natuurlijk was dat zwaar en moet je op letten dat je zeer steady rijdt, maar het was te doen. Het is een mooie col, maar toch ook een beetje een kermis berg, vanwege het feit dat het lijkt of elke NL fietser en gillende begeleidingsploeg heeft Overigens is deze berg absoluut niet te vergelijken met de Mont Ventoux, die veel zwaarder is.

Ties op 07 januari 2016 om 14:31

Joey, je hebt de Ventoux beklommen zoals je beschrijft bij de Dodeman en dan ben je bang voor Alpe d'Huez?? Je moet Limburgse klimmetjes niet vergelijken met de Alpen. Alhoewel, fiets 14x de Camerig op (tot aan restaurant Buitenlust) en je komt in de buurt met Alpe d'Huez.

Joey op 05 januari 2016 om 20:28

Ik wil deze klim heel graag doen, maar ik ben bang dat deze te zwaar voor mij is Ik heb wel de dode man beklommen, is deze vergelijkbaar?

Gordo op 20 november 2015 om 14:52

Ik ben het ermee eens dat dit absoluut niet de mooiste klim is in de oisans maar deze moet je toch wel eens gedaan hebben. Omgeving is toch echt nog steeds meer dan de moeite waard en de nostalgie van deze berg maakt het alleen nog maar mooier. Begin is inderdaad heftig omdat je van nagenoeg vlak ineens op tien procent zit en pas bij de eerste bocht heb je heel even tijd om op adem te komen, en laat dit nou net een van de langste rechte stukken zijn..... Het is ook een aanrader om eenmaal boven nog even door te klimmen. Of naar Sarenne of naar Lac Besson. Prachtige uitzichten!

Jarin Nijhof op 07 oktober 2015 om 11:25

Een beklimming die je absoluut een keer gedaan moet hebben! Door de vele haarspeldbochten krijg je ook af en toe de gelegenheid om op adem te komen. Ik ben zelf via de Col de Sarenne weer terug naar Bourg-d'Oisans gefietst; een ronde van in totaal ruim 50 km en een absolute aanrader indien de weersomstandighen goed zijn. Het is (na een redelijk pittige beklimming aan het begin) een prachtige afdaling met een mooi uitzicht op Les Deux Alpes (een beklimming van 9 kilometer die je er ook nog achter aan zou kunnen plakken).

Jan-Willem M op 17 augustus 2015 om 18:59

Mooie weg, maar wel aan de drukke kant. De Alpe moet je natuurlijk een keer gedaan hebben, maar valt wat mij betreft niet in de hoogste categorie qua schoonheid. Als je met een clubje de berg opfietst, spreek dan van tevoren af waar je de streep legt; er zijn nogal wat finishlocaties/routes

Geert Linders op 09 augustus 2015 om 20:48

2 keer gedaan maar de col de Sarenne is vele malen mooier en daar geniet je van de rust en omgeving Daar heb je weinig tot geen verkeer

Arnaud75 op 05 juli 2015 om 18:19

Heerlijke berg met veel afzien en strijd. Ben het ook zeker niet eens met de mening van de schrijver.

Argon18 op 27 februari 2015 om 12:02

Deze moet je zeker een keer hebben opgereden. Ben te snel begonnen en da was nie ek slim. Maar als ge dan boven kom dan weet ge wel woarvoor ge het he gedaan.

Ties op 19 december 2014 om 12:31

Als fietsliefhebber moet je deze beklommen hebben. Ongeacht het toeristische karakter, de massa wielrenners of het hoge Hollandse gehalte van de berg. Alpe d'Huez moet je gedaan hebben, punt uit....;)

jef verdonck belgie op 30 november 2013 om 18:32

alpe d huez opgefietst juli 2010 niet zo een lange beklimming maar toch best heftig vooral de eerste kilometers steile stukken bij , is ook een berg waar je nooit alleen bent druk fiets en autoverkeer, ik dacht soms dat ik in nederland was ze noemen hem niet voor niks den hollandse berg , maar is een naam een topper moet ge zeker ook gedaan hebben als fietsliefhebber staat ook in mijn top zes