Hoogteprofiel beklimming Côte d'Aisomont

De Côte d'Aisomont is de noordwestelijke variant van de Côte de Wanne en is de langste, maar makkelijkste versie van deze Côte. De beklimming start in Trois-points. Door het constante klimpercentage is dit een bijzondere prettige klim. Ideaal om het motortje niet te overbelasten. Maar zoals Hinault ooit zei, elke klim is zwaar, het hangt slechts af van de snelheid waarmee je heb oprijdt.

De beklimming start bij het beste frietkot van de wijde omgeving. Volg de borden richting Wanne, verdwalen is bijna onmogelijk. Langs het spoor stijgt het hier amper, maar bij het station wordt een mooi percentage van zo’n 7% ingezet. Na het spoort wordt je bovendien ook nog getrakteerd op een mooie haarspeldbocht en rijd je langzaam het bos in.

De kilometer hierna is het even doorzetten, maar aangekomen in het gehucht Nouprez wordt het voelbaar makkelijker. Vanaf hier kronkelt de weg door mooie grashellingen langzaam naar boven. Met stijgingspercentages rond de 5% heb je alle tijd om te genieten van de mooie natuur. De top ligt naast de skipiste, iets voorbij het dorp Aisomont.